Kundservice
  • Din varukorg är tom

Vi slänger allt för mycket
Ungefär 500 000 ton ätbar mat och dryck slängs i sopor och hälls ut i avlopp via svenska hushåll enligt siffror från Statiska Centralbyrån.
Detta betyder att ungefär 50 kilo mat och dryck kastas i onödan per person, vilket påverkar miljön något otroligt.
På många olika godis- och matförpackningar kan flera olika datumexempel finnas, som bäst föredatum och sista förbrukningsdag.
Skillnaden är att varor märkta med sista förbrukningsdag bör man inte äta efter att slutdatumet har passerats, dessa varor säljer vi inte på GodisGruvan. Istället så har vi placerat de varor som närmar sig eller har passerat sitt Bäst före-datum i våran Ät Smart-kategori.

Livsmedelsverket förklarar att ett Bäst före-datum inte handlar om hur länge ett livsmedel är säkert utan istället till vilket datum livsmedlet kan behålla sin kvalitet, vilket menas smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. De menar att efter bäst före-datumet har passerat så blir kvaliten så småningom sämre, enligt Livsmedelsverkets riktlinjer.

 

Miljö
Svinn menas med att det är mycket som minskas i varor, såsom energi, vatten och förpackningsmaterial som använts i produktionen, liksom arbete och insatser för transporter och lagring. Det bidrar även onödiga miljöeffekter, insatsvaror som gödningsmedel, pesticider belastar ekosystemet och matförlusten genererar i sluändan metangas som medför negative klimateffekter.

Datum märkta varor
Alla produkter i Ät Smart kategorin är märkta med "bäst före" datum så att man enkelt kan hålla koll på vad man köper. Ordningen på datumen är ÅÅ-MM-DD. 

 

Tänk på dig själv, men också miljön!
Godisgruvan anstränger sig för miljön genom att inte slänga varor som fortfarande har högkvalitet, utan istället så märker vi de med ”Ät Smart” så att miljömedvetna konsumenter får det till ett lägre pris och så att vi bidrar till en bättre miljö.